Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’dir. Ege Bölgesi’nde yer alır. İzmir, kendi ismiyle anılan körfez üzerine kurulmuştur. 8500 yıllık geçmişe dayanır. Tarihi ve turistik alanlarının varlığı ile liman özelliğinin olması; yurtiçi ve yurtdışından birçok insanın uğrak yeri haline gelmesinde etkilidir.
Yüz ölçümü olarak; Türkiye’de yirmi üçüncü sırada yer alır. Çevresindeki komşu iller; Manisa, Aydın, Balıkesir ve Muğla’dır. Sakin ve modern bir şehir olmasından dolayı; insanların yaşamak için can attığı yerlerden biridir.
İzmir neredeyse yılın 300 gününü güneşli geçirir. İzmir’in kendine has mutfağı da ünlüdür. Özellikle zeytinyağlı yemekleri ile adından söz ettirir. Zeytin, incir, üzüm ve pamuk gibi ürünlerin yetiştirici toprağına sahiptir.
İzmir’de Gezilecek Tarihi Alanlar
Saat Kulesi: İzmir’in Konak ilçesinde bulunur. Meydandaki Saat Kulesi; şehrin simgesi durumundadır. İzmir’e gelip de bu saat kulesinin önünde fotoğraf çektirmemek olmaz.
Tarihi Asansör: Yakın zamanlı bir eserdir. Şehir manzarasının en iyi görüldüğü yer olarak bilinir.
Kemeraltı Çarşısı: Konak ilçesindeki Hükümet Konağı’nın hemen yanında bulunur. 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türkiye’nin en büyük açık hava çarşısı olarak bilinir. Her türlü ihtiyaç için hazır bulunan dükkanları barındırır. İçerisinde lokantalar, tarihi cami, han, hamam ve havra gibi alanlar da vardır.
Milli Kütüphane: Neoklasik özellikte inşa edilen bu yapı, 1912 yılında kurulmuştur. Çok sayıda eser bulunduran kütüphane, el yazması eserleri de bünyesinde barındırır.
Basmane Garı: Basmane semtinde yer alır. Türkiye’nin ikinci demiryolunun (İzmir-Turgutlu) başlangıcıdır. Özgün bir yapıya sahiptir. 19. yüzyılda yapımı tamamlanmıştır. Gece ışıklandırması ile görkemli görünmeye devam etmektedir.
Kadifekale: Çoğu gezginin uğrak yeridir. İzmir’i yabancı kavimlerden gelebilecek olan tehlikelere karşı korumak amacıyla, Büyük İskender zamanında inşa edilmiştir. Şehrin manzarasını seyretmek için tercih edilen alanlardan biridir.
Tarihi Havagazı Fabrikası: Laidloux and Sons isimli şirkete yaptırılmış ve 1867 yılında üretime başlamıştır. İzmir’in en büyük endüstriyel miraslarından biridir. 2007’de restore edilmiştir. Şimdilerde çim konserleri ve açık hava sineması ile ilgi gösterilen yerlerden biridir.
Kordon Boyu: Alsancak semtinde yer alır. Denize sıfır konumundan dolayı büyük ilgi odağıdır. Çevresinde birçok restaurant bulunan Kordon; yakınındaki Gazi Heykeli ve Cumhuriyet Meydanı ile çeşitli aktivitelerin vazgeçilmez alanlarından biridir.
Agora Ören Yeri: M.S. ikinci yüzyılda yapılmıştır. İzmir’in Balçova semtinde bulunur. Çeşitli kalıntıların bulunduğu açık hava müzesidir.
Teos Antik Kenti: İzmir’in Seferihisar ilçesinde yer alır. Birçok tapınak ve kalıntıları içerinde barındırır. Önemli bir arkeolojik alandır.
Klaros: Kahin Tanrı olan Apollon’un iki önemli kehanet merkezinden biridir. İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Özdere yolunda bulunur.
İzmir’de Deniz Turizmi Açısından Önemli Yerler
Çeşme: İzmir’in batısında yer alır. Urla, Karaburun ve Ege Denizi ile komşudur. Deniz seviyesinden yüksekliği 5 metredir. Yaz kış çeşitli festivaller düzenlenir. Kusursuz plajları ve gece hayatı da ünlüdür.
Çeşme’ye ulaşım her yerden kolaydır. Otogardaki çeşitli firmalardan otobüs bileti satın alıp Çeşme’ye ulaşılabilir. Şehir dışından uçakla gelmek isteyenlerin ise uçak bileti edinmeleri yeterlidir. İzmir’e indikten ortalama 1 saat sonra, kara yolları aracılığıyla Çeşme’ye varılabilir.
Foça: İzmir’in kuzeyinde yer alır. Denizde yaşayan foklardan dolayı bu ismi almıştır. Eski Foça ve Yeni Foça diye iki bölüme ayrılmıştır. Balık lokantaları ile ünlüdür.
Çandarlı: Dikili ilçesine bağlıdır. Çandarlı Kalesi adı verilen bir yapıya sahip olan semt; denize girmek için tercih edilen alanlardan biridir.
Dikili: İzmir’in kuzey tarafında bulunur. 40 km civarında kumsala sahiptir. Termal kaynakları ve şifalı kaplıcaları ile ünlüdür.
Özdere: Menderes ilçesine bağlı bir semt olan Özdere yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Hem tarihi açıdan hem de denizinin girilebilir olmasından dolayı tercih sebebidir.
Gümüldür: Menderes ilçesine bağlıdır. Mandalina bahçeleri ile ünlü olan Gümüldür ’ün 7 km civarında sahili vardır. Mavi bayraklı plajları ile her keseye uygun tatil mümkündür.
Seferihisar: İzmir’in güneybatısında yer alır. Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kenti’ni barındırmasından dolayı; önemli yerlerden biridir. Sığacık’taki mavi bayraklı sahil, denize girilmek için tercih edilen alanlardan biridir.
Urla: İzmir’in merkezine 35 km uzaklıktadır. Tarihi köyleri ve zeytinyağlı yemekleri ile ünlüdür. Mavi ve yeşilin uyumlu olduğu Urla; tatil için uygun yerlerden biridir.